luni, 18 ianuarie 2010

Ce mancam in sezonul rece?


In sezonul rece meniul nostru sufera modificari majore: fructele si legumele nu se mai gasesc din belsug si din pacate nu mai sunt la fel de gustoase ca vara cand sunt crescute direct sub razele calde ale soarelui.

Toti medicii ne recomanda ca, in timpul sezonului rece, sa respectam un regim alimentar echilibrat, din care sa nu lipseasca fructele si legumele si sa facem cat mai multa miscare in aer liber. O data cu lasarea frigului organismul uman este „programat” sa asimileze toate substantele nutritive din produsele pe care le consumam pentru a-si crea o bariera impotriva temperaturilor scazute, acest lucru fiind vinovat uneori si de kilogramele in plus acumulate pe timpul iernii.

In tara noastra dar si in celelalte tari europene alimentatia in aceasta perioada a anului este influentata de costurile ridicate ale fructelor si legumelor din cauza faptului ca sunt provenite din productia de import. Nu toti ne putem permite sa cumparam legume si fructe la fel ca vara si toamna de aceea legumele congelate sunt o alternativa ideala pentru a suplinii aceasta lipsa.

Legumele
Legumele congelate sunt o alternativa pentru momentele când cele proaspete nu se gasesc sau când nu avem timp sa le pregatim timpul. Pentru legumele congelate cumparate din supermarket este necesar sa citim cu atentie eticheta pentru data la care au fost congelate. Cele conservate de curând sunt mai bune pentru consum si bineinteles nu si-au pierdut din substantele nutritive.

Micul dejun si prânzul sunt cele mai importante mese si este bine sa fie creata obisnuinta de a nu pleca dimineata doar cu o cafea sau un ceai. Un sandvis cu pâine integrala, unt, legume de sezon si o felie de sunca sau carne slaba ne ofera energia si nutrientii necesari pentru începutul unei zile de lucru.

De asemenea ouale fierte, ochiuri sau omleta contin un aport ridicat de proteine, riboflavina, vitamina B12 si fosfor. Atentie insa nu consumati mai mult de 3-4 oua pe saptamana deoarece acestea contin un numar mare de grasimi saturate si colesterol.

Fainoase si cereale
Biscuiti simpli sau cu unt,din comert, reprezinta o gustare excelenta intre mese dar ii putem savura si dimineata alaturi de cafea sau ceai. Parti bune: biscuitii contin o cantitate mica de colesterol, fiind o sursa buna de fosfor. Parti rele: biscuitii au un continut ridicat de sodiu.


Orezul alb, fiert: contine acid folic, magneziu, fosfor si potasiu, iar continutul sau de grasimi saturate, colesterol si sodiu este redus.Ca si cuscusul poate fi servit ca atare,cu carne de vita sau pui,dar si cu ciuperci,ardei sau morcovi reprezentand o masa hranitoare.

Orezul brun: are un continut mic de grasimi saturate, colesterol si sodiu.Orezul brun este mult mai sanatos decat orezul alb si contine un numar de calorii mai redus decat al celui alb.

Pestele si preparatele din peste
Pestele reprezinta o sursa foarte importanta de proteine si vitamine. Acesta se poate prepara in diverse moduri:prajit,la cuptor,fript pe gratar,in salate,afumat,marinat.

Salata de ton: o conserva de ton in suc propriu (atentie nu in ulei), alaturi de o porumb, rosii taiate cubulete si suc de lamaie sau lime reprezinta o masa gustoasa si hranitoare si mai ales se poate consuma atat la pranz si seara cat si dimineata. Salata de ton contine proteine, seleniu, niacina si vitamina B12.

Gustarile
La gustarile dintre mese putem asocia fructele de sezon (mere, pere, citrice, banane, gutui), cu fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune, fistic, seminte de dovleac,f loarea soarelui, susan).

Ce bem in sezonul rece?
Stiim cu toti ca pe timpul iernii ceaiurile fierbinti ,vinul fiert si ciocolata calda sunt indispensabile deoarce ne incalzesc corpul.
Cafeaua: este o sursa buna de riboflavina, acid folic si potasiu.
Rom: are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. O mare parte din caloriile furnizate de rom provin din alcool.

Ceai de musetel: este o sursa buna de vitamina A si potasiu.

Ceaiul negru: este o sursa buna de acid folic, magneziu si potasiu.

Berea: are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. O mare parte din caloriile furnizate de bere provin din alcool.

Vin rosu: vinul rosu de masa are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu