luni, 18 ianuarie 2010

Medicamentele pentru slabit


Cand este vorba de kilograme in plus suntem tentati sa dam vina pe oricine, mai putin pe propria noastra persoana, un metabolism prea lent, o asimilare mult prea rapida a fiecarei calorii ( „ma ingras si dintr-un pahar cu apa”) sau mult doritul si in 99% din cazuri inexistentul, dezechilibru hormonal care sa explice lipsa de vointa.

In mod firesc, pentru toate aceste „boli” inchipuite trebuie sa existe si tratamentul medicamentos adecvat care sa rezolve, daca este posibil intr-un timp record, problemele de greutate care s-au instalat de ani de zile.

Vestea pe care v-o dau este din pacate una trista: nu exista medicamentul „minune” care sa ne opreasca din mancat, care sa topeasca grasimea in timp ce noi stam confortabil in canapea si nici alimentul „miraculos” care sa poata fi mancat la nesfarsit si sa nu ingrase.

Mecanismele obezitatii sunt extrem de complexe si fiecare ajutor medicamentos actioneaza doar pe o veriga a acestui lant, deci nu poate fi tratat fenomenul in ansamblu ci doar pot fi ameliorate doar cateva aspecte ale acestui proces complex (alimentar si metabolic).

Tratamentul farmacologic nu poate fi privit ca o entitate de sine statatoare ci este doar o etapa din strategia ampla impotriva obezitatii care trebuie sa cuprinda obligatoriu o dieta bine echilibrata, activitatea fizica constanta si adaptata fiecarui pacient si nu in ultimul rand suportul psihologic al familiei si mai important al medicului psihiatru sau psiholog, care este cel mai in masura sa asigure echilibrul emotional de care avem nevoie pentru o reusita sigura.

1. REDUCTIL (sibutramina)

Indicatii: pacientilor cu indice al masei corporale mai mare de 30 (obezitate de gradul II) sau celor cu probleme precum diabetul de tip I sau afectiuni cardiovasculare determinate de greutatea in exces.

Mecanismul de actiune este dublu:

- creste senzatia de satietate la nivelul central ( sistem nervos) ducand astfel la o diminuare a aportului alimentar. O parte din pacienti descriu si o inhibare a nevoii de dulciuri precum si o scadere a poftei de a ”ciuguli”
- stimuleaza cheltuielile metabolice, deci ajuta organismul sa arda un numar mai mare de calorii.

Rezultatul: se obtine o scadere a cantitatii de alimente consumate datorita cresterii senzatiei de satietate, iar o parte din caloriile ingerate sunt arse in loc sa fie inmagazinate sub forma de grasime.
Se pot pierde cu ajutorul tratamentului circa 10 kilograme in 6 luni ( in medie 1,5 kilograme/luna) si permite mentinerea rezultatului obtinut.

Reactii adverse: poate determina hipertensiune arteriala, tahicardie si palpitatii de aceea este necesar controlul tensiunii si al pulsului pe toata durata tratamentului. Alte efecte colaterale care pot aparea sunt: oboseala, senzatie de uscaciune a gurii, insomnie, greata, dureri de cap, tulburari ale senzatiilor gustative.

Atentie! Tratamentul este recomandat persoanelor intre 18 si 65 ani, se face cu prescriptie medicala si nu poate depasi ca durata intervalul de 1 an si este relativ scump ( 100 euro/luna).

2. XENICAL (orlistat)

Indicatii: este recomandat pacientilor cu indice de masa corporala mai mare de 30 (obezitate grad II) si persoanelor cu o dieta bogata in alimente grase (este obligatorie o ancheta alimentara atenta inainte de folosirea medicamentului).
Mecanism de actiune: este local la nivelul aparatului digestiv „prin reducerea cu 30% a absobtiei intestinale a grasimilor alimentare. Grasimile vor fi asfel eliminate prin scaun deci aportul caloric este diminuat.

Rezultat: este influentat major de cantitatea de grasimi pe care pacientul o folosea inainte de tratament. De exemplu in cazul persoanelor cu o dieta bogata in lipide (sosuri, prajeli, tocaturi) poate aparea o scadere in greutate spectaculoasa ( 4-5 kilograme/ luna). Medicamentul nu are efect asupra altor principii alimentare (glucide, proteine) de aceea o dieta bogata in zahar, paine si alcool nu va fi influentata in nici un fel. Concluzia este ca Xenicalul are indicatii pentru persoanele cu adipozitate androida ( grasime in segmentul superior al corpului, burta, solduri), in special barbati, carora le place sa manance mult si bine si nu va avea efect in cazul pacientilor cu adipozitate ginoida ( coapse, aripioare si fese) in cea mai mare parte femei, care mananca putin dar mai ales dulciuri si produse fainoase.

Reactii adverse: Medicamentul are efect strict local deci nu afecteaza ficatul, rinichii sau aparatul cardiovascular. Trebuie asociat cu o dieta adecvata deoarece prezenta unei cantitati mari de grasimi in alimentatie poate cauza:

- dureri abdominale si tulburari gastro-intestinale.
- Steatoree, adica scaun gras si uleios cu incontinenta ( 8-10 scaune/zi, deosebit de neplacute)
- Odata cu grasimile nedigerate sunt eliminate din organism si vitaminele liposolubile (A,D,E,K) deci pot aparea carente vitaminice.

Atentie! Tratamentul este recomandat persoanelor intre 18-75 ani, nu poate depasi ca durata 2 ani si este relativ scump ( peste 100 euro/luna) . Este doar o metoda de a impiedica pacientii sa consume grasimi ( mananci = diaree nesuferita) deci substituie vointa persoanei respective, deoarece o dieta corecta si echilibrata nu este ajutata in nici un fel de Xenical.

3. DIURETICE SI LAXATIVE

Reprezinta o categorie speciala de medicamente folosite de obicei in mod abuziv de pacienti supraponderali (ele sunt concepute pentru cei cu probleme cardiovasculare si digestive) pentru a obtine o scadere ponderala rapida. Diureticele duc la o eliminare masiva de lichide din organism prin intermediul urinei, pierderea hidrica brusca putand duce la presiune arteriala scazuta, colaps cardio-circulator, tulburari ale functiei renale si un major dezechilibru al mineralelor din organism (potasiu, magneziu, sodiu, clor).

Diureza (cantitatea de urina / 24 ore) este reglata complex de organism in functie de aportul hidric, temperatura externa si transpiratie, aportul de sare. La persoanele sanatoase nu exista retentie de lichide de aceea consumul de diuretice este nerecomandat. Se pierde doar apa si nici 1 gram de grasime (deshidratare) asa ca mai bine transpirati la sala de sport sau in sauna si cantarul va arata cu 1 kilogram mai putin ( pentru acel moment).

Laxativele au rolul de a regla functia intestinului si trebuie folosite doar in caz de urgenta. Pot provoca tulburari cronice ale aparatului digestiv pe langa faptul ca dau dependenta fizica si ajungem sa nu mai putem trai fara ele. Este mult mai simplu sa mariti cantitatea de fibre din alimentatia zilnica (legume proaspete, cereale) care pe langa faptul ca accelereaza tranzitul intestinal duc si la antrenarea unei parti din grasimile alimentare impiedicand absorbtia lor.

Absenta scaunului zilnic reflecta prin urmare o alimentatie incorecta, iar folosirea laxativelor nu rezolva problema. Atentie si la cantitatea de lichide consumata zilnic, ea trebuie sa depaseasca 1,5-2 litri.

4. HORMONII TIROIDIENI

Tiroida este glanda endocrina responsabila de reglarea metabolismului energetic adica a cantitatii de calorii consumate zilnic. Persoanele hipertiroidiene (cu secretie crescuta de hormoni tiroidieni) au un metabolism accelerat prin urmare pot consuma cantitati mari de alimente, fara sa se ingrase. Pe baza acestui principiu s-a apelat la administrarea de hormoni tiroidieni ca metoda de slabire, metoda ce duce la dezechilibrarea intregului sistem endocrin.

Atentie! Hormonii tiroidieni se administreaza doar in caz de hipotiroidie (afectiune extrem de rara) si este categoric interzisa prescrierea lor la persoane cu valori normale ale TSH, T3, T4. Pot exista persoane cu metabolism lent (arderi lente) care intr-adevar sa se ingrase mai repede decat ceilalti si la un aport caloric destul de mic ( de obicei supraponderalii, cei care au facut diete drastice, repetate sau diete disociate).
Singura metoda de a accelera metabolismul si a creste arderile e SPORTUL!

5. PRODUSELE NATURALE DIN PLANTE

La acest capitol industria farmaceutica sau mai bine zis cea a suplimentelor alimentare ne bombardeaza cu plante „minune” care ard grasimile, reduc apetitul si prin urmare aduc scaderea in greutate, mult visata, fara pericol deoarece, vezi bine „e vorba de produse naturale”.

Lucrurile nu sunt atat de simple: o parte din produse duc la o scadere ponderala deoarece sunt combinate cu o dieta hipocalorica sau sunt consumate in loc de masa (efectul este indirect), iar cea mai mare parte a lor au efect de autosugestie, deci psihologic, scaderea in greutate fiind intamplatoare.

Asadar nu aveti incredere in multitudinea de produse pentru slabit care nu au la baza produse farmacologice active, deoarece produsele naturiste asa cum nu strica nici nu ajuta.

Exista si exceptii: plante care contin substante active (iod, cofeina, efedrina) si care au ca efect demonstrat cresterea arderilor in organism, scaderea in greutate, cresterea termogenezei (producerea de caldura), scaderea depozitelor adipoase. Aceste produse trebuie consumate cu atentie (dozele mai mari nu duc la o accelerare a procesului de slabire) deoarece pot aparea efecte secundare: palpitatii, aritmii, stimularea activitatii tiroidei.
Important: discutati cu medicul nutritionist orice administrare de produse!

O categorie speciala o reprezinta produsele pe baza de fibre si celuloza care se umfla in contact cu apa si dau senzatia de satietate. In privinta lor nu exista contraindicatii.

Concluzia: Nu exista medicamente „minune” care sa ne faca sa slabim fara efort (dieta si sport). Ele sunt doar un ajutor in cadrul programului complex de pierdere in greutate si nu sunt obligatorii. Daca exista vointa si echilibru, o persoana supraponderala poate slabi doar prin dieta si sport. Restul sunt mofturi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu