luni, 18 ianuarie 2010

Dress to Success!

De-a lungul timpului am aflat ca multe femei puternice, fie ele manageri, presedinti sau cu orice alta functie decizionala, acorda suficient de mult timp dimineata tinutei din ziua respectiva. Intrebari de genul : Cu cine trebuie sa ma intalnesc astazi?, Unde ne inalnim?, Cum pot face ca tinuta mea sa se transforme intr-un atu?, sunt deja intrate in rutina fiecareia. Toate astea pot parea foarte neimportante si superficiale, numai ca prima impresie intotdeauna este esentiala.

Despe Estee Lauder, fondatoarea companiei de cosmetice care-i poarta numele, se spune ca obisnuia sa transforme aparitia sa la petrecerea de Craciun a companiei intr-un adevarat show. De altfel, este celebra povestioara conform careia inr-un an doua colege stateau de vorba cu cateva zile inaine de petrecere, iar una din ele – nou angajata - marturiseste ca inca nu se gandise cu ce sa se imbrace in ziua respectiva. Se pare ca raspunsul colegei ar fi fost ceva de genul : “Ce ?! Si daca o sa ai nororcul sa o intalnesti de dna Lauder? Azi neaparat cumapara-ti cea mai minunata, cea mai scumpa rochie pe care ai visat vreodata sa o ai! Trebuie sa fii pregatita!” Speriata, “incepatoarea” isi cumpara o rochie de designer. Bineinteles, in seara petrecerii o cunoaste pe Estee Lauder, care o masora din cap pana-n picioare, se apropie si ii intoarce partea din spate a rochiei ! Exact, se uita dupa eticheta!

Cu siguranta acesta este un exemplu poate putin exagerat, dar este important de subliniat ca tanara tocmai intrase in industria de beauty si fashion si trebuia sa fie pregatita sa faca o investitie in garderoba sa. Asta este valabil si in industria bancara, si in lumea avocatilor sau in orice domeniu de business care produce multi bani. De la un anumit nivel, tinuta, fie ca sunt haine, bijuterii, genti sau pantofi nu este altceva decat o declaratie de putere: “Eu pot! Tu?”

Nu ma refer aici la adoptarea ultimelor tendinte in moda, ci la a fi atent la semiotica puterii din “tribul” respectiv. Daca stramosii nostri se pictau pe fata sau isi scrijeleau pe corp semnele puterii, rangul si pozitia fata de membri castei, astazi noi o facem mai subtil, dar poate la fel de barbar, numai ca prin garderoba. De aici si titlul acestui material: “Dress to Success” – pentru un prim pas spre reusita (nici pe departe cel mai important, dar care, crede-ma, se ia in calcul) invata sa fii atenta la detalii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu